Edele metalen zijn van oudsher duurzame materialen, omdat deze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. De vraag is, weet je waar je goud vandaan komt? We kennen allemaal de beelden van onveilige omstandigheden die het delven met zich mee brengt en de oneerlijke handel voor mijnwerkers.
Door 'oud' goud te recyclen hoeft er geen nieuw goud gewonnen te worden. Ik sorteer het uit en zorg dat er geen witgoud in de smelt komt. Hierdoor wordt het goud moeilijker te bewerken, het scheurt bijvoorbeeld snel bij het walsen. Ook goud waar al veel solderingen inzitten haal ik eruit.
Als alles goed gesmolten is kan ik het gieten in een staafje of plaat, wat ik daarna weer kan smeden en walsen tot nieuw plaat en draad. Dit vormt dan de basis voor een nieuw sieraad.
Voor mijn bedrijf ben ik ook steeds op zoek naar duurzame/ milieuvriendelijke oplossingen. Verpakkingen van Eco-friendly materiaal, zo min mogelijk plastic en het zoveel mogelijk scheiden van afval. Er wordt in het goudsmeden ook veel gebruik gemaakt van chemicaliën, tegenwoordig komen er gelukkig steeds meer milieu vriendelijke en gezondere producten op de markt. Soms kun je ook terug grijpen op natuurlijke middelen zoals aluin en bijenwas.
Reactie plaatsen
Reacties